ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ! 1

Πολύτιμες Συμβουλές στους Γονείς από τον κ. Κώστα Νταλούκα, Παιδίατρο & Πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

1.Ο ιός δεν μας παραφυλάει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας και δεν έχει μολυνθεί όλος ο κόσμος εκτός από εμάς ώστε μόλις βγούμε να κολλήσουμε. Χρειάζεται κοντινή επαφή με πάσχοντα ή φορέα ώστε με τα σταγονίδια (σάλιο, βήχα, συνάχι) να μεταφερθεί σε εμάς, αν πιάσουμε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από υγρά του πάσχοντος και φέρουμε τα χέρια μας στο στόμα, την μύτη ή τα μάτια μας. Οι πάσχοντες και οι φορείς επί του παρόντος είναι πάρα πολύ λίγοι.

2. Το κλείσιμο σχολείων για να έχει νόημα πρέπει να είναι για τουλάχιστον 15 μέρες.

Ποια είναι η λογική πίσω από το κλείσιμο των σχολείων;

Αν κάποιο παιδί ή άτομο από το προσωπικό του σχολείου έχει μολυνθεί και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, στο διάστημα που το σχολείο είναι κλειστό, το κρούσμα να εμφανιστεί στο σπίτι και να μην υπάρχει ο κίνδυνος να διασπείρει το νόσημα και σε πολλά άλλα παιδιά ή στο προσωπικό του σχολείου.

Επομένως το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα, ΜΟΝΟ αν τα παιδιά μείνουν περιορισμένα στο σπίτι τους και ΔΕΝ κυκλοφορούν σε διάφορες καφετέριες, πολυκαταστήματα, φροντιστήρια ή αθροίζονται σε συγκεντρώσεις κάπου αλλού.

Αν το παιδί που έχει μολυνθεί και μέχρι να αναπτύξει συμπτώματα που θα μας δείξουν πιο κόλλησε και ποιο όχι συνεχίσει να κυκλοφορεί σε πολυσύχναστους χώρους, τότε θα κολλήσει μοιραία και πολλούς άλλους.

Επομένως οι γονείς φέρουν την ευθύνη να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους και να τα πείσουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Το κέντρο λοιμώξεων της Αμερικής (CDC), μέσα στις πολλές οδηγίες για το κλείσιμο των σχολείων, γράφει: «Αποθαρρύνετε τους μαθητές και το προσωπικό από τη συγκέντρωση ή την κοινωνικοποίηση οπουδήποτε.  Αποθαρρύνετε συναντήσεις σε μέρη όπως το σπίτι ενός φίλου, ένα αγαπημένο εστιατόριο ή το τοπικό εμπορικό κέντρο.»

·         Τι να κάνετε αν το παιδί σας εμφανίσει πυρετό, βήχα & συνάχι

Αν το παιδί σας εμφανίσει πυρετό, βήχα και συνάχι δεν σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έρθει στο μυαλό σας είναι ο κορονοϊός. Το πιο πιθανό είναι να έχει κάποια από τις πολλές ιώσεις που υπάρχουν την εποχή αυτή, γρίπη και εξαιρετικά απίθανο να πάσχει από τον κορονοϊό, εκτός κι αν υπάρχει ιστορικό επαφής με κρούσμα ή ταξίδι στις χώρες με τα πολλά κρούσματα.

Να θυμάστε τα παιδιά κολλάνε τον ιό αλλά κινδυνεύουν λιγότερο να νοσήσουν βαριά. Τα παιδιά όμως που πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα (διαβήτη, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια κλπ) μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους όσο και των ομάδων αυξημένου κινδύνου που είναι ενήλικες ή μεγάλοι σε ηλικία. Τα παιδιά αποτελούν πρόβλημα γιατί μπορεί τα ίδια να μην κινδυνεύουν αλλά μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενές διασποράς του ιού για ομάδες που διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους ή θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Και για να περάσουν πιο όμορφα οι 14 μέρες σας προτείνουμε μερικές ιδέες για όμορφο και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ! 2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ Δ, Ε , ΣΤ »