Ιδέες για το Σαββατοκύριακο 26-27/1/2019

• Η Kλειώ ταξιδεύει στον μουσικό χωροχρόνο:

ελληνική παράδοση – από τους Ακρίτες ως σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής (27/1)

 Κλειώ, ένα κορίτσι ζωηρό και γεμάτο περιέργεια που ταξιδεύει στον χωροχρόνο της μουσικής με τη βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος για να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση από τον καιρό των Ακριτών ως σήμερα. 

Στο τρίτο της ταξίδι η Κλειώ συναντιέται με τους Ακρίτες, ηρωικούς φύλακες των συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και μαθαίνει για τις περιπέτειές τους και τη μουσική που αποτέλεσε τις απαρχές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Tο ταξίδι της συνεχίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη, όπου ανακαλύπτει πως διαμορφώνεται η κρητική μουσική παράδοση. Λίγο αργότερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα πια, θα γνωρίσει τις μουσικές που συντροφεύουν τον αγώνα των Κλεφτών και των Αρματολών. H περιήγησή της τελειώνει στη σημερινή εποχή, με την παραδοσιακή μουσική, αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Μέσα από τη νέα περιπέτεια της μικρής Κλειώς, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου μαθαίνουν για τις ρίζες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, και για γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία μας, ενώ ακούν χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα και γνωρίζουν τα παραδοσιακά όργανα και τις τεχνικές τους. 

Στην περιπλάνησή της στην ελληνική παράδοση, την Κλειώ καθοδηγεί η Σοφία Τοπούζη (ιδέα-επιμέλεια-κείμενα-παρουσίαση). Συνταξιδιώτες της, ο Σωκράτης Σινόπουλος (μουσική διδασκαλία & επιμέλεια, πολίτικη λύρα) και η Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι, διδασκαλία χορωδίας). Συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλη της Χορωδίας Δόμνας Σαμίου. 

Eισιτήρια

210 72.82.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

 

Η Παραμυθοχώρα έχει ετοιμάσει για τους μικρούς της φίλους πλήθος εκδηλώσεων για όλο τον Ιανουάριο:

• Μουσικά παραμύθια

Διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά 2 – 4 ετών και γονείς

• Οι πιο αγαπημένες ιστορίες των παιδιών ζωντανεύουν με συνοδεία κιθάρας και γίνονται αφορμή για ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής! Παιδιά και γονείς μαθαίνουν να παράγουν ήχους και ρυθμό χρησιμοποιώντας το σώμα τους και αυτοσχέδια μουσικά όργανα του συστήματος Orff. Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής με τραγούδια, αφήγηση, θεατροπαιχνιδίσματα και πολλή μουσική!

• Τα παραμύθια που θα μας ταξιδέψουν τον Ιανουάριο είναι:

• • 5/1: Τικ & Τέλα: Το χιόνι

• • 12/1: Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια

• • 19/1: Ο παπουτσωμένος γάτος

• • 26/1: Ο Τζακ και η μαγική φασολιά

Σάββατο στις 11:00 π.μ.

Η Βασίλισσα του χιονιού

• κουκλοθεατρική παράσταση για παιδιά 2 – 8 ετών

• Στο κλασικό παραμύθι του Άντερσεν η Βασίλισσα του Χιονιού παρασύρει το μικρό Κέυ στο παγωμένο της βασίλειο. Η αγαπημένη του φίλη Γκέρντα με οδηγό τη φιλία, την αγάπη και τη καλοσύνη ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι για να τον βρει.

• Σκανταλιάρικα ξωτικά, ο Ρούντολφ το ελαφάκι, ο κακός ληστής και η κόρη του και η πανέμορφη Βασίλισσα του Χιονιού θα ζωντανέψουν την ιστορία μας. Μια παραμυθένια κουκλοθεατρική παράσταση με κούκλα ανθρωπίνων διαστάσεων και γαντόκουλες.

• Πληροφορίες:

Σάββατο 5, 12 & 26 Ιανουαρίου στις 12:15

Τα τρία γουρουνάκια

• διαδραστική παράσταση για παιδιά 2 – 6 ετών

• Μια μαγική βαλίτσα, τρία αγαπημένα γουρουνάκια κι ένας…κακός λύκος! Ένα πολυαγαπημένο κλασικό παραμύθι ζωντανεύει με χειροποίητες κούκλες μαρότ, σκηνικά αντικείμενα, αφήγηση και πολλή μουσική. Και όταν η παράσταση τελειώσει, τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και ξετυλίγουν το μύθο του παραμυθιού μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση παίζοντας και διασκεδάζοντας.

• Πληροφορίες:

Σάββατο 19 Ιανουαρίου στις 12:15

Η Δόνα Τερηδόνα

• και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας του Ευγ. Τριβιζά

• Το συναρπαστικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά έρχεται στη σκηνή της Παραμυθοχώρας. Η Δόνα Τερηδόνα, η Λουκία και ο ατρόμητος οδοντογιατρός ζωντανεύουν με κούκλες μάπετ, θέατρο σκιών, μαύρο θέατρο, πολυμέσα και ηθοποιούς, δημιουργώντας ένα απολαυστικό παραμυθένιο αποτέλεσμα. Μια σπαρταριστή παράσταση που διασκεδάζει και εμπνέει και που…θα κάνει μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο την οδοντόβουρτσά τους!

• Πληροφορίες:

Κάθε Κυριακή στις 11:00 & 13:30

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ στη Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη»

• Ταξιδεύοντας με παιχνίδια από όλο τον κόσμο

Για παιδιά 6-12 ετών

Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας κάθε λαού, γι΄ αυτό και μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε τα παιδιά να ταξιδέψουν σε μακρινούς τόπους, χρόνους και πολιτισμούς. Παιχνίδια από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία θα συντροφεύσουν τα παιδιά με σκοπό την ανάπτυξη και την καλλιέργεια νοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Αίτηση συμμετοχής: https://goo.gl/forms/lRRMLsyl8POteFPb2 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Υπεύθυνοι προγράμματος της Team Magma: Μαίρη Μάγκου, Εκπαιδευτικός & Μάριος Γκούρι, Μαθηματικός

Υλοποίηση προγράμματος: Μαίρη Μάγκου, Εκπαιδευτικός,  Μάριος Γκούρι, Μαθηματικός, Κωνσταντίνος Μπατσίδης, Χημικός & Κατερίνα Φωτιάδου, Εκπαιδευτικός

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 13/1, 27/1, 10/2, 24/2, 10/3

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 90′, ημέρα  Σάββατο & ώρα 11.00  –  12.30

Αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά

 

 Δημιουργούμε όλοι μαζί τέχνη:

Στο εργαστήριο του Γ. Ζογγολόπουλου στο ΚΠΙΣΝ 

ΔΩΡΕΑΝ 

Περιγραφή

Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουμε το περιβάλλον εργασίας του γλύπτη και να μυηθούμε στην πολύπλοκη διαδικασία σύλληψης των ιδεών του. Πίσω από κάθε εμβληματικό του γλυπτό κρύβεται ένας αθέατος κόσμος δοκιμών, αναφορών και προπλασμάτων. Στο εργαστήριο θα δημιουργήσουμε τρισδιάστατα σχέ-δια-δοκίμια από το σύνολο του έργου του γλύπτη. Με τεχνικές χαρτοκοπτικής, μικρογλυπτικής, γυψόγαζες, την τεχνική διπλώματος origami, κολλάζ και assemblage, και με απεριόριστα και ετερογενή υλικά θα κατασκευάσουμε μοναδικά εικαστικά αντικείμενα με αναφορές στο γλυπτικό και ερευνητικό έργο του Γ. Ζογγολόπουλου. 

 Σχεδιασμός-Υλοποίηση: 

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός 

Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής 

Σάββατο 26/01 

17.30-18.30 

18.30-19.30 

19.30-20.30 

Για παιδιά 7 ετών και άνω, νέους και οικογένειες με ή χωρίς αναπηρία 

Έως 25 συμμετοχές ανά ώρα με σειρά προτεραιότητας

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74

216 8091000

www.snfcc.org

 

 Τεχνολογικό Εργαστήρι 

27 Ιανουαρίου 

Ο γύρος των Μουσείων του κόσμου σε 90 λεπτά για γονείς και παιδιά

Μουσείου Τηλεπικοινωνιών 

ΔΩΡΕΑΝ

Οι μικροί επισκέπτες με τα tablets του μουσείου καθοδηγούνται από την ομάδα των εκπαιδευτικών για να σερφάρουν στις ψηφιακές συλλογές άλλων  μουσείων του κόσμου.

Μέσα σε 90 λεπτά, τα παιδιά θα διαλέξουν μέσα από το διαδίκτυο τα  δύο αγαπημένα τους εκθέματα , από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών και από κάποιο άλλο μουσείο του εξωτερικού. Θα διαβάσουν, θα τα δουν σε 360o και θα δημιουργήσουν εικαστικά ένα κολάζ που θα περιέχει και τα 2 εκθέματα που έχουν επιλέξει.

* Επίσης στις 14.30, υπάρχει ξενάγηση, για όλους. Αν επιθυμείς να συμμετάσχεις, απαιτείται κράτηση.Κάνε την κράτησή σου εδώ

https://www.otegroupmuseum.gr/portal/educational_programs/family_visits/closeup/-/article/48027061/view_article

Πρωτέως 25, 14564 Ν. Κηφισιά

Τηλ. 210 620 1899, 210 620 1999 

 

Καλλιτεχνίες από ψηλά

Το βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου καλεί τους μικρούς φιλότεχνους στον «Πύργο του εργοστασίου» να απολαύσουν την χειμωνιάτικη εκδοχή αγαπημένων καλλιτεχνικών παιχνιδιών από…ψηλά, και συγκεκριμένα από τα 30 μέτρα ύψος. Έχοντας θέα 360 μοιρών τα παιδιά απασχολούνται με δημιουργικούς τρόπους και έρχονται σε επαφή με την τέχνη ανακαλύπτοντας νέες τεχνικές αλλά και τρόπους έκφρασης. Οι μικροί καλλιτέχνες παίρνουν μαρκαδόρους και ξυλομπογιές και σχεδιάζουν τους δικούς τους φανταστικούς ήρωες και όταν σβήσουν τα φώτα, αφηγούνται τις ιστορίες τους πίσω από ένα θέατρο σκιών. Δίνουν χρώμα στη φωνή τους και σασπένς στην αφήγηση τους, ενώ παράλληλα παίζουν με το φως το σκοτάδι και την κίνηση.

Κυριακή 27/1.

11 π.μ. – 12 μ.μ. και 12 μ.μ. – 1 μ.μ.

Τεχνόπολης, Πύργος, κτίριο Νέο Υδαταέριο (3ος όροφος)

Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 3 ετών |

Κόστος συμμετοχής: €4

Πληροφορίες στο 213 0109325, 213 0109300

 

«Ένας σπόρος ταξιδεύει» στο ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας | ( 15 παιδιά με 15 συνοδούς

Την Κυριακή, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους εξερευνούν το πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Μέσα από ένα ταξίδι αναζήτησης, ανακαλύπτουν μικρά και μεγάλα μυστικά που κρύβονται σε κάθε φύλλο του πάρκου. Ακολουθούν τη διαδρομή των φυτών που συνδέονται με την ιστορία του τόπου μας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα και αναζητούν το σπόρο που θα δώσει το δέντρο του μέλλοντος.

Κυριακή 27/1, 10.30 π.μ. – 12 μ.μ.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

Λαχανόκηπος 

Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74 

Απευθύνεται σε παιδιά 4-9 ετών