Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Απρίλιος 2022

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 08:19

Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα

Την Πέμπτη 14 Απριλίου οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και παρακολούθησαν την παράσταση που ανεβαίνει στην παιδική σκηνή ¨Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα". Πρόκειται για μια μουσική θεατρική διασκευή από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την παράσταση, την πλοκή και τη μουσική της. Γυρνώντας στο σχολείο συζητήσαμε τα θέματα που θίγει το υπέροχο παραμύθι: την ειλικρίνεια, την υποκρισία και την αυταρέσκεια.

Κατηγορία Σχολικές
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 07:46

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, οι μαθητές του Α2 στόλισαν τα καλαθάκια τους και επισκέφτηκαν τμήματα της Στ ' , της Ε΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας και έψαλαν τα κάλαντα του Λαζάρου. Οι μικροί μαθητές έτυχαν θερμής υποδοχής από τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων και τους δασκάλους τους που κέρασαν τα πρωτάκια μας κόκκινα αυγά. Με αυτό τον τρόπο αναβίωσε στο σχολείο μας το γνωστό έθιμο, ενώ διαδόθηκε το μήνυμα της ανάστασης του Λαζάρου που θεωρείται η "πρώτη Λαμπρή"
Και του χρόνου παιδιά!!!
 Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!!!!
Κατηγορία Σχολικές
Ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης συνεργάζεται με τους φορείς TAG GREEN, ΕΔΕΜ ( Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την υλοποίηση του έργου «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα – Δίνουμε μια νέα ζωή – UpTextile».

Το έργο υποστηρίζεται και από την NoWaste21 και την Recycom.

 Το έργο «UpTextile» εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021 από το Πράσινο Ταμείο, και αφορά την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, πολιτών και φορέων σε θέματα, που έχουν να κάνουν με την πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ρούχα, υφάσματα, παπούτσια, ζωνες κ.α.) με παράλληλη πιλοτική εφαρμογή διαλογής στην πηγή των   κλωστοϋφαντουργικών.

 Οι δράσεις του έργου, που απευθύνονται προς τους μαθητές είναι:

  1. Έρευνα ΚΑΡ: Καταγραφή και αποτίμηση της γνώσης, ενημέρωσης και πρακτικής εφαρμογής των μεθόδων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών στους μαθητές (ερωτηματολόγιο 15 ερωτήσεων). Το ερωτηματολόγιο μπορεί να γίνει, είτε με εκτύπωση και διαμοιρασμό στους μαθητές, είτε μέσω υπολογιστή σε μορφή gogle form. Ο τρόπος διεξαγωγής εξαρτάται από την προτίμηση του εκάστοτε διευθυντή.
  2. Οδηγός Κυκλικής Οικονομίας για τα  κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα Κ/Υ: Περίπου 8 σελίδων. Θα μοιραστεί στους μαθητές και θα περιέχει βασικές πληροφορίες, για τα οφέλη και οδηγίες, για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την αλλαγή συμπεριφοράς, δυνατότητες για επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση (upcycling) και την ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών.
  3. Παρουσίαση για μαθητές: η παρουσίαση θα αφορά την "Κυκλική Οικονομία και Μηδενικά Απόβλητα" με ιδιαίτερη αναφορά στα κλωστοϋφαντουργικά, για την οποία η «NoWaste21», μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής εταιρείας (ΜΚΟ), διαθέτει άδεια από Υπουργείο Παιδείας, για εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον χωρίς απόβλητα». 
  4. Τοποθέτηση κάδων, για συλλογή κλωστοϋφαντουργικών.  : θα τοποθετηθούν  κάδοι συλλογής ρούχων σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου (σε όσα δεν έχουν ήδη κάδο), όπου οι μαθητές και το προσωπικό θα μπορουν να τοποθετούν ρούχα, παπούτσια κ.λ.π., που δεν χρειάζονται, ώστε αυτά να προωθούνται, για επαναχρησιμοποίηση, μεταποίηση και ανακύκλωση.
  5. Δράσεις αναβάθμισης ρούχων – μεταποίησης «upcycling» στο εργαστήριο της TAG Green
    Θα γίνει 1 επίσκεψη στο εργαστήριο upcycling της «TAG Green» (Μάρτιο), όπου θα συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκη.

Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε τελικό συνέδριο το Δεκέμβριο του 2022.

Ως προς τις δράσεις του έργου. Χθες, τοποθετήθηκαν οι κάδοι του προγράμματος έξω από τα σχολεία σας )
 ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΣ ΠΕΥΚΗΣ 
Σ ε αυτούς τους κάδους μπορούν οι μαθητές να τοποθετούν, καθαρά ρούχα, παπούτσια, υφάσματα.
 
Σας ενημερώνουμε ότι  θα καταγράφουμε τις ποσότητες, που συλλέγονται από τον κάθε κάδο, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα 3 σχολεία με τις καλύτερες επιδόσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος του προγράμματος (Δεκέμβριο του 2022, όπου θα γίνει και μία τελετή βράβευσης σε συνεργασία με το Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. 
 
Επίσης, επισυναπτόμενη θα βρείτε την παρουσίαση, που ετοιμάσαμε, για τα παιδιά, για την  ευαισθητοποίησή  τους. Η παρουσίαση είναι απλή.
 Τέλος, σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου https://www.uptextile.gr/, όπου μπορείτε να βρείτε και σε ηλεκτρονική μορφή τόσο τον Οδηγό, όσο και ένα βίντεο, που έχουμε ετοιμάσει ευαισθητοποίησης.
 Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε, ότι μέσα στο Μάιο θα οργανωθεί μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Είμαστε σε συνεννόηση με το Δήμο, για την ανεύρεση χώρου, όπου θα φιλοξενήσει την εκδήλωση. 
 
Σας ευχαριστούμε πολύ και καλό Πάσχα!
 
 
 Nάταλι Κρέτση Μπακόλα

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Δράσεων

Περιβαλλοντολόγος MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος & Αποβλήτων

Τηλ:     210 2724 344

Email:  [email protected]

Web:    www.nowaste21.gr/

 

Κατηγορία Ανακοινώσεις
Με αφορμή την γιορτή του Πάσχα, οι μαθητές των Ε΄ και  Στ΄ τάξεων των  Γαλλικών του 1ου Δ.Σ. Πεύκης και του 2ου  Δ.Σ. Πεύκης αντάλλαξαν τις πιο θερμές ευχές τους για καλή Ανάσταση με υγεία και  ειρήνη!

 

Μακάρι η αόρατη κλωστή της αγάπης να μας συνδέει πάντα!

 Λουκία Μέρμηγκα
 Εκπαιδευτικός  Γαλλικής Γλώσσας.

Οι καμπάνες του Πάσχα

La légende des cloches de Pâques
https://video.link/w/9n1ld
 
Το κυνήγι των αυγών
La chasse aux oeufs de Pâques
https://video.link/w/vo1ld

Με εκτίμηση προς όλους,

Οι  Διευθυντές του 2ου ΔΣ Πεύκης και του 1ου ΔΣ Πεύκης

Κων/νος Καβρουματζής - Στάθης Σπαθιάς

Κατηγορία Σχολικές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 19:09

"Και η αγάπη σε ποιό σπίτι μένει; "

 

Στο πλαίσιο των δράσεων για την βιβλιοθήκη,  σήμερα, 14 Απριλίου 2022 είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο σχολείο μας την συγγραφέα του βιβλίου "Και η αγάπη σε ποιό σπίτι μένει; " των  εκδόσεων Διόπτρα, Φρόσω Φωτεινάκη. Η κυρία και με την ιδιότητά της ως ψυχολόγος διάβασε το βιβλίο της στα παιδιά της Γ Δημοτικού σε δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις, ανέλυσε το περιεχόμενό του και συνομίλησε με τα παιδιά.
Παρούσες ήταν οι υπεύθυνες των τμημάτων κκ Χαρά Παγκαρλιώτα και Κανέλλα Τζίφα και η κα Λουκία Μέρμηγκα, υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης. 

Σήμερα η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας γέμισε από δημιουργική διάθεση, χρώματα και πολλές ψηφίδες!!

Μιας και τη φετινή χρονιά μελετάμε τη Βυζαντινή ιστορία, έχουμε ασχοληθεί και με την τέχνη των Βυζαντινών κάτι που τράβηξε το ενδιαφέρον μας. Κάπως έτσι αποφασίσαμε ότι θα μας άρεσε πολύ να φτιάχναμε κι εμείς τα δικά μας ψηφιδωτά!

Αρχικά μάθαμε για την ιστορία του ψηφιδωτού σαν παρακλαδι της ζωγραφικής κι έπειτα καταπιάστηκαμε με την τεχνική της ψηφιδογραφίας και μελετήσαμε τον τρόπο που έφτιαχναν τις ψηφίδες, τα υλικά καθώς και την τεχνική που εφάρμοζαν για να ολοκληρωθεί ένα ψηφιδωτό.

Πήραμε πολλή έμπνευση από τα ψηφιδωτά της Ραβέννας, της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Μονής Δαφνίου και έπειτα δοκιμάσαμε κι εμείς να εφαρμόσουμε όσα είδαμε στους καμβάδες μας.  Διαπιστώσαμε με χαρά ότι τελικά είμαστε σπουδαίοι ψηφιδογράφοι! 

Κατηγορία Σχολικές
Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 18:26

"Το καλό και το κακό κορίτσι"

 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), διαβάστηκε το παραμύθι της Αλικαρνασσού: "Το καλό και το κακό κορίτσι". Ένα παραμύθι που δείχνει ότι η καλοσύνη επιβραβεύεται ενώ η κακία τιμωρείται...
Επίσης τα παιδιά ζωγράφισαν μια αγαπημένη τους εικόνα  από το παραμύθι ενώ άκουγαν σμυρνέικα βαλς. Στο τέλος τραγούδησαν το σμυρνέικο τραγούδι "Μενεξέδες και ζουμπούλια".
Τμημα Δ1
 
 
Σελίδα 1 από 2