Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Πάρκο Τρίτση ( Εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα πουλιά στην πόλη) Ε΄τάξη
Τετάρτη 23 Οκτώβριος 2019, 08:00am
Επισκέψεις : 327
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Τα πουλιά στην πόλη» γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και εκπαιδευτικές διαδρομές (βλ. συνημμένο χάρτη του Πάρκου «Α. Τρίτσης»). Το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, στοχεύει:

  • στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους μαθητές και εκπαιδευτικούς για δημιουργική δραστηριότητα και μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον στις αστικές περιοχές μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς πάρκο
  • στην υποστήριξη των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων (σε θεματικές ενότητες όπως άγρια πανίδα και χλωρίδα, αστικό περιβάλλον, νερό κ.ά.) με επιτόπου γνωριμία με την άγρια φύση, τη ζωή στα διάφορα οικοσυστήματα δίνοντας έμφαση στην ορνιθοπανίδα.

Η δομή του προγράμματος είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις μαθησιακές και ηλικιακές απαιτήσεις των παιδιών προσχολικής ηλικίας έως Γ' Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:


α) Επίσκεψη στο Κέντρο Προσανατολισμού & Ενημέρωσης

Στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο γίνεται η υποδοχή των μαθητών και δίνονται γενικές πληροφορίες για το Πάρκο και τη φύση στην πόλη καθώς και για τα οικοσυστήματα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Κατόπιν τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και ενημερώνονται για την επιλεγμένη δραστηριότητα/διαδρομή. Ακολούθως δίνονται συμπληρωματικές πληροφορίες, όπως κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας για την κίνηση στο Πάρκο. Τέλος, στην κάθε ομάδα διανέμονται φύλλα εργασίας τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στο πεδίο.

β) Περιήγηση στη «Διαδρομή της Λίμνης»

Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά μονοπάτια με ενημερωτικές πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος στα λιμναία, δασικά και αγροτικά οικοσυστήματα του Πάρκου, αντίστοιχα. Η περιήγηση γίνεται από ειδικευμένους συνοδούς της Ορνιθολογικής, ενώ παράλληλα οι μαθητές σε προκαθορισμένες στάσεις συλλέγουν στοιχεία για τη μελέτη πεδίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και χρήση των φύλλων εργασίας.

γ) «Οι ιπτάμενοι φίλοι μας»

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου είναι δυνατό να οργανώνονται ειδικά δρώμενα, όπως παρατήρηση πουλιών κατά τη μετανάστευση (Οκτώβριος και Φεβρουάριος - Μάρτιος) με ειδικό εξοπλισμό της Ορνιθολογικής (κιάλια, τηλεσκόπια, οδηγοί πεδίου). Επίσης, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Απρίλιο και Μάιο μπορούν να οργανωθούν περιηγήσεις που αποσκοπούν στην γνωριμία των παιδιών με τις νυχτερίδες και τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας τους, καθώς το Πάρκο, έπειτα από έρευνα της Ορνιθολογικής, είναι από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους τους στην Αττική